Millers/Motul lepszy od TWS?
Re: Millers/Motul lepszy od TWS?
Mały, no super, ale dlaczego zwykły klient ma wiedzieć / brać pod uwage, że firma Castrol sprzedaje różne oleje w różnych krajach, pomimo że to ten sam typ oleju.....? Sam Castrol to potwierdza w pewnym dokumencie, czy instrukcji, nie pamieta w tej chwili, gdzie stwierdza że ten sam olej z danego kraju to jest inny olej jakimś innym kraju.
POza tym, skąd mam wiedzieć, czy za pare miesięcy Castrol nie zmieni dostawcy/fabryki oleju w jakimś innym kraju, i nie zaczniemy kupować syfu...?
Na szczęście dla wielu klientów, przez takie zagrywki, to jest zupełnie bezwartościowa technicznie firma
POza tym, skąd mam wiedzieć, czy za pare miesięcy Castrol nie zmieni dostawcy/fabryki oleju w jakimś innym kraju, i nie zaczniemy kupować syfu...?
Na szczęście dla wielu klientów, przez takie zagrywki, to jest zupełnie bezwartościowa technicznie firma
Pozdrówka!
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Wszystkie światowe koncerny mają tak samo czy to mobil, castrol czy elf ale jak ktoś chce to kupi ich dobry produkt a jak ktoś chce tani to kupi tańszy.
Nie zgodze się !
Tak mają tzw. McDonaldy motoryzacyjne, czyli koncerny gdzie najpierw jest nazwa/marketing a sama specyfikacja i produkcja np. oleju jest najmniej ważna. Widać które to są firmy choćby po ilości reklam i ilości kasy ładowanej w reklame dla ludu.
Poza tym nie baw sie rzecznika w Castrola, który udowania że wszyscy dookoła to też świnie, są firmy które mają jasną politykep produktu i produkcji i nie odwalają numerów jak ww. gówniania firma.
Tak mają tzw. McDonaldy motoryzacyjne, czyli koncerny gdzie najpierw jest nazwa/marketing a sama specyfikacja i produkcja np. oleju jest najmniej ważna. Widać które to są firmy choćby po ilości reklam i ilości kasy ładowanej w reklame dla ludu.
Poza tym nie baw sie rzecznika w Castrola, który udowania że wszyscy dookoła to też świnie, są firmy które mają jasną politykep produktu i produkcji i nie odwalają numerów jak ww. gówniania firma.
Pozdrówka!
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
To co dociera do odbiorców to też tylko marketing a nie jasna polityka produktu zarówno z dużych koncernów jak i mniejszych producentów niszowych.
Nikt nie robi alternatywnych bezstronnych porządnych testów/badań i tu jest problem.
Nie wiem czy jest to zbyt drogie czy boją się publikacji takich badań nie wiem.
Mniejszy producenci mają bardzo często swoich przedstawicieli na forach czasem jawnych czasem ukrytych,którzy zachwalają i udowadniają różne rzeczy ale ile w tym prawdy nikt nie wie więksi producenci niczego nie mają takich praktyk.
Moja w/w opinia wynika z obserwacji na zagranicznych forach.
Nikt nie robi alternatywnych bezstronnych porządnych testów/badań i tu jest problem.
Nie wiem czy jest to zbyt drogie czy boją się publikacji takich badań nie wiem.
Mniejszy producenci mają bardzo często swoich przedstawicieli na forach czasem jawnych czasem ukrytych,którzy zachwalają i udowadniają różne rzeczy ale ile w tym prawdy nikt nie wie więksi producenci niczego nie mają takich praktyk.
Moja w/w opinia wynika z obserwacji na zagranicznych forach.
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Badania porównawcze olei są prowadzone bardzo dogłębnie. Ale właścicielami wyników są zleceniodawcy czyli np. taki Castrol. Z doświadczenia zawodowego wiem, że te duże koncerny olejowe pompują wielką kasę w badania.
Sprawa jest bardziej złożona. Rzeczywiście nie wszyscy w ogóle coś produkują,a nazywają się producentami, nie wszyscy produkują jedną linię jakościową. Rzekł bym nawet "nic nie jest takim jakim być się wydaje-jeśli chodzi o motoryzacje czy nawet sprzęt AGD".--==maly==---- pisze:Wszystkie światowe koncerny mają tak samo czy to mobil, castrol czy elf ale jak ktoś chce to kupi ich dobry produkt a jak ktoś chce tani to kupi tańszy.
Jednakże faktycznie Liqui Moly posiada jedną rozlewnię, jedną sieć dystybucyjną,jedno laboratorium i jedyną linię jakościową. Jednakże marketing to oddzielna sprawa.
W Polsce LQM jest postrzegane jako produkt premium zaś w Niemczech to klasa średnia jak mobil czy castrol.
...inny przykład haha...Dlaczego B*W rekomenduje CA***OLa a beczki do dilerów dostarcza MOB*L?
Rynek motoryzacyjny jest tak zglobalizowany i skomercjalizowany, że często wypowiadamy się negatywnie na temat X zaś pozytywnie o Y (często na podstawie własnych doświadczeń) nie mając świadomości ,że na końcu linii produkcyjnej rozróżnia jest tylko kobieta pakująca w inne opakowania. Te cuda nie dokonują się w fabrykach lecz w naszych konsumenckich głowach...
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Abstrachując od tych filozoficznych wywodów podziele sie swoimi doświadczeniami.
W emce używałem castrola importowanego z niemiec z serwisu. Do 40 tys.km Wymiany maks co 10tys.km. Gdy zmienili tws-a na jakiegoś innego ( nie pamiętam ), zmieniłem za namową jednego forumowicza na millersa NT. Auto wyraznie lepiej zaczęło śmigać na millersie. Lżej i szybciej na obroty wchodziło. Szczególnie odczuwalne na wyższych biegach. Równiej pracowało itp. Myślałem że pewnie mi sie wydaje, ale... Zachęciłem dobrego kolegę, żeby spróbował w carrerce S. Te same odczucia. Wymieniłem w pozostałych swoich samochodach na millersa i to samo odczucie !! To było jakieś 3 lata temu, albo więcej i od tego czasu śmigam tylko na millersie. Każdego ze znajomych co dba o swoje cztery kółka namawiałem na millersa i praktycznie każdy co bardziej ogarnia jazde ma podobne wrażenie.
W emce używałem castrola importowanego z niemiec z serwisu. Do 40 tys.km Wymiany maks co 10tys.km. Gdy zmienili tws-a na jakiegoś innego ( nie pamiętam ), zmieniłem za namową jednego forumowicza na millersa NT. Auto wyraznie lepiej zaczęło śmigać na millersie. Lżej i szybciej na obroty wchodziło. Szczególnie odczuwalne na wyższych biegach. Równiej pracowało itp. Myślałem że pewnie mi sie wydaje, ale... Zachęciłem dobrego kolegę, żeby spróbował w carrerce S. Te same odczucia. Wymieniłem w pozostałych swoich samochodach na millersa i to samo odczucie !! To było jakieś 3 lata temu, albo więcej i od tego czasu śmigam tylko na millersie. Każdego ze znajomych co dba o swoje cztery kółka namawiałem na millersa i praktycznie każdy co bardziej ogarnia jazde ma podobne wrażenie.
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
MegaLOL, miałem dokładnie takie same odczucia jak Ty po zmianie oleju na Millersa CFS 10W60. Auto od nowości jeździło na TWSie (tym starym dobrym, nie tym nowym pseudo TWSie). Silnik chodzi ciszej, bardziej kulturalnie. Cały czas wmawiałem sobie, że to autosugestia, ale skoro większość ludzi ma podobne odczucia to coś w tym musi być. Osobiście zostaję przy Millersie i do dupowozu też go zaleję.
OLEJE MILLERS OILS / ORYGINALNE CZĘŚCI BMW
BBS / SUPERSPRINT
HRE / EISENMANN
RABATY DLA FORUM
KONTAKT --> PW
Koledzy podepnę się pod temat,zmienilem dzisiaj na millersa fakt ze dzisiaj było 30stopni ale zauwazylem ze temperatura oleju jest delikatnie wyzsza czy to zle ?? zawsze pokazuje przy autostradowej jeździe 100 delikatnie ponad sto a teraz troszkę więcej jakies sugestie?:)
pozdrawiam
pozdrawiam
- LINKIN
- Auto: M6 F13 LCI
- Kontakt:
Też zamieniłem tydzień temu Castrola na Millersa i również zaobserwowałem ciut wyższą temperaturę oleju.
Wcześniej jeżdżąc po mieście miałem ok 97-98 st a teraz 100 st.
Wcześniej jeżdżąc po mieście miałem ok 97-98 st a teraz 100 st.
U mnie dokładnie ten sam efekt, natomiast zużycie oleju znacznie się zmniejszyło (dolewka, castrol 1L co 2000km - Millers 0,5 L na 3000km).
Poza tym, mam wrażenie że jest ciszej i mocniej;-)
Poza tym, mam wrażenie że jest ciszej i mocniej;-)
m3 mam od 2dni, planuje odrazu zmiane oleju z castrola i wybor pada na Millersa lub Motula.
mam 39700km i pytanko czy warto przepłukać silnik przez zmianą na inny olej jakimś specyfikiem? polecacie cos ?
mam 39700km i pytanko czy warto przepłukać silnik przez zmianą na inny olej jakimś specyfikiem? polecacie cos ?
W swojej e92 trzeci raz zalałem Liqui Synthoil Race Tech GT1 10W-60. Zero dolewek między wymianami, a wymieniam co 10k, nawet jak byłem na TrackDayu. Silnik pracuje bez zarzutu. Temperatura również bez większych odhyleń.
Podepnę się pod temat z moim pierwszym postem ponieważ kupiłem pierwsze ///M i bazując na opiniach choćby z tego forum, chciałbym na początku zmienić olej na Millers 10w60 NT.
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy, gdzie mógłbym go zakupić?
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy, gdzie mógłbym go zakupić?
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
Np. u mnie, zapraszam na PW.
OLEJE MILLERS OILS / ORYGINALNE CZĘŚCI BMW
BBS / SUPERSPRINT
HRE / EISENMANN
RABATY DLA FORUM
KONTAKT --> PW